Kašeľ

Čo je kašeľ?

Je to užitočný obranný reflex, ktorý slúži na čistenie a zabezpečenie priechodnosti dýchacích ciest. Kašlovému nárazu zvyčajne predchádza hlboký vdych. Vzniká dráždením nervových zakončení blúdivého nervu, nachádzajúcich sa v dýchacích cestách. Najviac týchto ukončení je v zadných častiach hrtanu, priedušnice a priedušiek. Reflex a tým kašeľ môže byť vyvolaný mechanickým, chemickým a fyzikálnym podráždením (napríklad vplyvom choroboplodných zárodkov, chemických látok, peľu, cigaretového dymu). Cieľom kašľa je odstrániť obsah, ktorý sa tam nachádza. Takýto kašeľ nazývame fyziologický a spravidla ho neovplyvňujeme. Kašeľ, ktorý prestáva plniť svoju fyziologickú funkciu, je patologický. Stáva sa chorobným príznakom, je dráždivý, úporný, vyčerpáva dieťa, a budí ho zo spánku.

Všeobecne rozlišujeme dva druhy kašľa: suchý dráždivý kašeľ a produktívny kašeľ s tvorbou hlienu.

Suchý dráždivý kašeľ je charakteristický záchvatmi kašľa. Zapálená sliznica nie je dostatočne zvlhčená, neprodukuje žiadny alebo len veľmi málo hlienu a dráždi na kašeľ. Suchý dráždivý kašeľ väčšinou netrvá dlho, spravidla ho pozorujeme v  prvých dňoch prechladnutia.

Produktívny kašeľ sa vyznačuje tvorbou hlienu a dráždením na kašeľ. Hlien je hustý a zvyšuje sa jeho priľnavosť na stenách dýchacích ciest. Ich priechodnosť sa preto znižuje a dieťa môže byť aj dýchavičné.

Aké sú príčiny kašľa?

Kašeľ je najčastejším signálom ochorenia dýchacích ciest. Môže byť:

  • akútny - trvá niekoľko dní, maximálne 2-3 týždne, najčastejšie sprevádza zápalové infekcie dýchacích ciest (zápal prínosových dutín, hrtana, priedušiek, pľúc, uší, vdýchnutie cudzieho telesa),
  • chronický - je taký, ktorý sa vyskytuje denne a trvá viac než 3-4 mesiace, (napríklad pri chronickom zápale dýchacích ciest, astme, čiernom kašli, cystickej fibróze - takzvané „slané deti”).

Kašeľ môže mať aj mimopľúcne príčiny. Napríklad za kašlom sa môže skrývať gastroezofágový reflux, čiže návrat žalúdočného obsahu, ktorý môže dráždiť dýchacie cesty. Kašeľ vzniká aj pri dráždení vonkajšieho zvukovodu počas jeho zápalu. Môže byť aj psychogénny a vtedy je prejavom nejaké duševného problému. K  mimopľúcnym príčinám kašľa patrí aj porucha srdcovej činnosti.

Ako sa zistí príčina kašľa?

Základom vyšetrenia je anamnéza (história) - informácia o dĺžke a type kašľa, o začiatku, o prekonaných ochoreniach. Z ďalších vyšetrení je potrebný odber krvi na zistenie zápalových parametrov a na prítomnosť infekcie, kultivačné vyšetrenie hrdla a nosa, röntgen pľúc a iné. Na základe výsledkov rozhodne lekár o ďalšom postupe (napríklad vyšetrenie u ušno-nosno-krčného lekára, alergologické, pneumologické, gastroenterologické, prípadne iné vyšetrenia).  

Ako sa lieči kašeľ?

Z ľudových prostriedkov je vhodný cibuľový čaj s medom. Necháme zovrieť 0,5 l vody, do vriacej vody hodíme cibuľu. Z cibule treba odrezať korienok, opláchnuť ju a rozkrojiť na štvrtiny, ale neošúpať. Šupy sú dôležitou súčasťou, potom čaj nie je slizovitý a má čajovú príchuť. Nevariť, len vhodiť do vriacej vody a odstaviť. Čaj necháme 20 minút vylúhovať, potom už len scedíme šupy a dužinu. Čaj môžeme dochutiť medom aj citrónom. Ak je kašeľ veľmi silný a dráždivý, dieťa môže vypiť pohár horúceho mlieka, v ktorom rozpustíme lyžičku medu a lyžičku masla. Kašeľ sa zmierni, nie je vysiľujúci. Pri suchom kašli môže pomôcť aj to, keď dáme na plátno trochu masti, napríklad husacej, bravčovej, a  priložíme plátno na hrudník.

Na trhu sú dostupné rôzne lieky na kašeľ. Podľa mechanizmu účinku ich rozdeľujeme na 3 skupiny:

  • antitusiká - na utlmenie suchého kašľa,
  • expektoranciá - na uľahčenie vykašliavania pri hlienovom, vlhkom kašli,
  • kombinované lieky - majú obidva spomínané účinky.

K liečbe kašľa patrí aj dodržiavanie režimových opatrení:

  • Na zriedenie hlienov a tým uľahčenie vykašliavania je potrebný dostatočný príjem tekutín.
  • Pri záchvatovitom kašli je potrebné obmedziť fyzickú námahu. Pri námahe dieťa dýcha ústami a tým sa do priedušiek dostáva chladný, znečistený vzduch, ktorý dráždi sliznicu dýchacích ciest.
  • Dostatočný prívod vitamínov.
  • Potrebné je udržiavať nos priechodný. Ak je výtok riedky, priezračný, stačia aj kvapky s obsahom morskej soli.

Aké sú komplikácie kašľa?

Komplikácie vznikajú pri nesprávnej liečbe kašľa alebo základného ochorenia - napríklad dychová tieseň, výpotok v hrudnej dutine, hnisavé ložisko - takzvaný absces v pľúcach.

Kedy treba vyhľadať lekára?

  • kašeľ u dieťaťa, ktoré je mladšie ako jeden rok,
  • kašeľ spojený s vysokými teplotami,
  • zmena farby hlienu na žltú, zelenú, hnedastú,
  • krvavá farba hlienu,
  • zrýchlené a sťažené dýchanie,
  • bolesť na hrudníku alebo v bruchu pri dýchaní a kašli,
  • silný, dráždivý kašeľ s nutkaním na vracanie,
  • akýkoľvek aj mierny kašeľ trvajúci viac ako 2 týždne,
  • kašeľ, ktorý sa vyskytuje nadránom najmä medzi druhou a štvrtou hodinou,
  • dráždivý kašeľ vzniknutý náhle, z plného zdravia, ktorý sa nedá utíšiť - možnosť aspirácie - vdýchnutia cudzieho telesa a/ alebo iných látok,
  • vždy, keď máte pocit - takzvaný rodičovský inštinkt, že by ste mali ísť, hoci ste to v týchto bodoch nenašli!