Zápcha

Čo je zápcha?

Termínom zápcha /obstipácia, lat. constipatio/ sa označuje situácia, keď odchádza tvrdá, suchá stolica, často bobkovitá, s bolesťami, niekedy môže byť prítomná na povrchu čerstvá krv, eventuelne hlieny. Zníženie frekvencie stolíc bez spomínaných ťažkostí nie je samo osebe zápchou. O zápche hovoríme tam, kde je vyprázdňovanie dlhodobo /viac ako 3 týždne/ sťažené, neúplné a väčšinou raz za 3 a viac dní.

Výskyt zápchy u detí za posledných 100 rokov v západných krajinách niekoľkonásobne stúpol. Postihuje 3-5% detí. Zápcha nie je choroba, ale príznak, ktorý sa môže vyskytnúť u zdravých detí, ale môže byť prejavom aj rôznych ochorení /znížená činnosť štítnej žľazy, vývojové poruchy čriev atď./. Najčastejšie sa však u detí vyskytuje funkčná zápcha, ktorej príčinou nie je žiadne ochorenie.

Vo väčšine prípadov ju spôsobuje nesprávna skladba potravy, malá fyzická aktivita, obezita a nadmerné psychické zataženie dieťaťa. Ide o problémy civilizovaného sveta. Okrem toho v strave máme nadbytok tukov, väčšinou živočíšnych, a cukrov, naopak málo vlákniny, škrobov, vitamínov a tekutín. Len pre zaujímavosť - obyvatelia tropických a subtropických oblastí, kde je vo všeobecnosti vysoký príjem vlákniny, problémy so zápchou takmer nepoznajú...

Možno si ani neuvedomujeme, že pravidelné vyprázdňovanie je dôležitou súčasťou vnútornej hygieny tela. Stolicou totiž odchádza z organizmu množstvo odpadových, telu škodlivých látok /toxínov/. Preto už starovekí lekári predpokladali, že základ zdravia človeka je uložený v črevách. Črevá prirovnávali ku koreňom stromu - „ keď sú korene choré, je chorý celý strom „ - hovorievali.

Vyprázdňovanie hrubého čreva je vecou individuálnou. Nijaký zákon prírody neurčuje, že sa máme vyprázdňovať každý deň. Častosť stolice závisí od zloženia stravy, fyzickej aktivity, denného príjmu tekutín, pravidelne užívaných liekov, existencie chronického ochorenia spomaľujúceho proces trávenia /napr. znížená činnosť štítnej žľazy/. Vyprázdňovanie ovplyvňujú anatomické, neurologické a svalové spolufaktory. Keď sa konečník naplní, črevá sa vyprázdňujú samy od seba - to je tzv. defekačný reflex, ktorý vzniká tlakom črevného obsahu na konečník. Reflex sa potláča vedomou kontrolou od obdobia, keď dieťa začne udržiavať čistotu.

Aj Vaše dieťatko trápi tvrdá stolica?

Príznaky zápchy:

  • Odchod tuhej a suchej stolice v dlhých intervaloch /3-4 a viac dní/. Stolica je bobkovitá, niekedy objemovo príliš veľká k veku dieťaťa. Na povrchu s krvou, prípadne hlienmi, väčšinou tmavohnedej farby.
  • Odchod stolice sprevádzajú bolesti.
  • V čase mimo vyprázdňovania sú časté bolesti brucha v podbrušku, resp. v okolí pupka, nafukovanie, pocity plnosti, zvýšená únava. Pri dlhodobo neliečenej a úpornej zápche sa môže objaviť aj napínanie na vracanie, resp. vracanie.
  • Špinenie spodnej bielizne.
  • Nechutenstvo.

Výnimku pravidelnosti a frekvencii vyprázdňovania tvoria deti výlučne dojčené, ktoré môžu mať stolicu po každom nakŕmení a rovnako raz za 7 až 10 dní, dokonca 14 dní. Materské mlieko je veľmi dobre stráviteľné, teda maximálne využiteľné. Dojčené deti, ktoré majú dlhšie intervaly medzi jednotlivými stolicami, však musia byť po celý čas pokojné, majú chuť do jedla, vetry im pravidelne odchádzajú, hmotnostne prospievajú, nemajú nadmerne napäté bruško.

Zápchu v prvých mesiacoch života, pri výlučne mliečnej strave a zároveň, ak dieťa nepije materské mlieko, najčastejšie spôsobuje malý príjem tekutín, resp. príliš koncentrovaného mlieka /t. j. viac odmeriek mliečnej formuly na daný objem vody, ako sa odporúča v návode/.

Popri odstránení tejto príčiny je potrebné dbať u týchto detí aj na prísun tekutín /vody, resp. čaju/ medzi jednotlivými dávkami kŕmenia. Čaj by nemal byť čierny ani ovocný, najvhodnejšie sú čaje bylinkové - harmanček /s výnimkou alergikov/, rasca, fenikel. Sladiť, ak to dieťa vyžaduje, je lepšie glukopurom ako repným cukrom. Vyslovene nevhodné sú umelé sladidlá, sladidlá pre diabetikov a v prvých mesiacoch života, zvlásť pri predispozíciách na alergiu , aj med. U detí po roku života, ktoré nemajú nijaké prejavy alergie, med naopak, pri zápche sa odporúča. Predstavuje totiž rýchly zdroj energie, jednoduchého cukru, a najmä u menších detí môže prispievať k zmäkčeniu stolice.

Príčinou zápchy u detí, ktoré už majú zmiešanú stravu, je najčastejšie jej nesprávne zloženie. Príliš tuhú stolicu spôsobuje malé množstvo nestráviteľnej vlákniny v strave, problémom je aj slabý prísun tekutín a nie výnimočne aj zvýšený príjem čokoládových pochutín.

U starších detí môžeme naznamenať odchod tuhej a suchej stolice v čase choroby. To však nemôžeme nazvať zápchou v pravom zmysle slova. Najmä, ak sa choroba spája s vysokými horúčkami, opakovaným zvracaním, nedostatočným príjmom tekutín v dôsledku odmietania jedla i pitia, telo musí s tekutinami hospodáriť, a preto ich z hrubého čreva zvýšene vstrebáva. Väčšinou po odznení ochorenia a zlepšení hydratácie organizmu sa stav spontánne upraví. Zmena prostredia, stravovacích návykov, zvýšená psychická záťaž takisto môžu spôsobiť prechodné ťažkosti s vyprázdňovaním.

Tvrdá a suchá stolica sa pri nedostatočnom vyprázdňovaní hromadí v hrubom čreve niekoľko dní. Naberá na objeme a počas vyprázdňovania spôsobuje bolesti a často aj trhlinky v oblasti konečníka /tzv. análne fisúry/. Tie sú následne príčinou prítomnosti čerstvej krvi na povrchu stolice. Ak sú prítomné, treba konečník potierať mastným krémom s glycerínom, prípadne aj masťou proti hemoroidom /a to predtým, ako dieťa posadíte na nočník/. Použitie čapíkov proti hemoroidom konzultujte s lekárom!

Po takejto opakovanej nepríjemnej skúsenosti dieťa často odmieta zo strachu sadať na nočník či tolaetu a vedome potláča nútenie na stolicu /tzv. defekačný reflex/. Zároveň stena hrubého čreva sa hromadí a stolica odchádza samovoľne /tzv. enkopréza/. Dieťa má stále špinavý zadoček a spodnú bielizeň, keďže redšia stolica pasívne obteká masy tuhej stolice v hrubom čreve.

Deti s chronickou zápchou majú väčšinou nápadnejšie odstávajúce bruško. Vetry výrazne zapáchajú, čo spôsobili niekoľkodňové hromadenie zvyškov v útrobách čriev a prebiehajúce rozkladné procesy samotného obsahu. Cez brušnú stenu - najmä u chudších detí - vyhmatáme tuhé „gule“ stolice v oblasti ľavého podbrušku /voľne pohyblivé, nebolestivé masy/.

Ako môžete pomôcť dieťaťu Vy?

Ak je vyprázdňovanie pre dieťa spojené s námahou, bolesťami, plačom, nezabudnite si vždy pozrieť stolicu. Farbu, objem, množstvo. Čerstvú krv na stolici, stolicu sfarbenú dočierna /ak dieťa neužíva živočíšne uhlie, prípravky železa, nejedlo čučoriedky, černice, brúsnice/ treba konzultovať s detským lekárom. Lekár by mal vylúčiť najmä infekčnú príčinu /baktérie, parazity/, potravinovú alergiu, poruchy zrážanlivosti krvi, málokrvnosť.

Pri prechodnej zápche /zmena stravovacieho režimu, zmena prostredia, stres, akútne ochorenie/ pomôže glycerínový čapík /nebojte sa zaviesť čapík hlboko do konečníka, ak ho ponecháte v blízkosti zvieračov, núti dieťa vypudiť ho skôr, ako sa ruzpustí, teda než sa začne prejavovať jeho liečebný efekt, čo sa deje asi do 30 minút/, prípadne malá klyzma /napr. dobrý je malý klystír s kamilkovým čajom - pozor však u alergikov - alebo s vodou s malým množstvom olivového oleja, podávajte mierne ohriate/. Možno to zopakovať 2 až 3x, nie je to však prostriedok na riešenie dlhodobého problému s vyprázdňovaním.

Pri dlhodobej zápche treba dodržiavať niekoľko pokynov:

A - zmena stravovacieho režimu

V boji so zápchou často pomôže, ak do stravy pridáte viac ovocných štiav, sušeného ovocia: datle, figy, hrozienka, slivky - napr. s jogurtom - pred konzumáciou ho však treba dôkladne opláchnuť, pretože býva sírené -, môžete z nich urobiť aj lekvár, bez pridania cukru, ktorý môžete skladovať v chladničke a podávať denne 2 až 3 čajové lyžičky, a teplých tekutín - najmä čaju, vody. Deťom nepodávajte perlivé minerálky! Do prijatého objemu tekutín nepočítajte kravské mlieko, v prípade sťaženého vyprázdňovania znížte jeho objem na ¼ až ½ litra denne /u detí nad rok so zmiešanou stravou/. Kravské mlieko sa snažte nahradiť mliekom rastlinného pôvodu /sója, pohánka, ovos, ryža, mandle/. Kvasené polotučné mliečne výrobky netreba obmedzovať. Lepšie sú vlažné, prípadne teplé tekutiny, sladené medom alebo fruktózou. Deťom podávajte ovocné šťavy /aj riedené/, nie však pomarančové. Rozhodne sa neodporúčajú žiadne žuvačky, gumené cukríky, pomaranče či mandarínky. Zvýšte prísun tekutín nielen počas horúcich dní, ale aj pri zvýšenej telesnej teplote a pri užívaní liekov, ktoré môžu spôsobovať zápchu. Indikátorom dostatočného príjmu tekutín je svetlá farba moču, u malých detí dostatočne časté močenie.

Zamerajte sa na zabezpečenie príjmu vlákniny. Vlákninu predstavuje skupina takých zložitých cukrov /polysacharidov/, ktoré sa nemetabolizujú, a teda následne nevstrebávajú v tenkom čreve. Nezmenené prechádzajú do hrubého čreva. Tvoria nestráviteľnú, tzv. balastnú zložku potravy. Dôležitú súčasť vlákniny predstavujú tzv. prebiotiká, ktoré sú dôležité pre zdraviu prospešné probiotické baktérie. Pre telo je prospešné, aby tieto „dobré“ baktérie v hrubom čreve žili a množili sa, pretože pre ľudský organizmus prinášajú mnoho pozitív:

  • zabraňujú rastu a množeniu škodlivých baktérií, ktoré môžu byť vyvolávateľmi hnačkovitých ochorení
  • napomáhajú tvorbu vitamínov skupiny B a K
  • znižujú vstrebávanie cholesterolu
  • podporujú imunitný systém čreva
  • celkovo posilňujú imunitu
  • znižujú pH v čreve, a to má protirakovinový efekt
  • znižujú vstrebávanie toxínov /jedovatých látok/ a prekarcinogénov z čreva /látok spoluzodpovedných za vznik nádorových ochorení/
  • zlepšujú trávenie laktózy /mliečneho cukru/, pohyb čriev /peristaltiku/, dozrievanie normálnej črevnej flóry u dojčiat...

Probiotiká /napr. Nutrolin B, Lactobacillus/ vykazujú prospešný efekt u pacientov s chronickou zápchou: upravujú frekvenciu vyprázdňovania, redukujú symptómy zo strany tráviaceho traktu.

Potraviny s dostatočným obsahom vlákniny sú:

  • strukoviny: šošovica, biela fazuľa, cícer, zelený hrášok, sójové bôby
  • obilniny, múka: jačmenné krúpy, celozrnné cestoviny, pohánka, celozrnná múka, hnedá ryža, pukance, celozrnný chlieb
  • cereálie: ovsené otruby, pšeničné klíčky, kukuričné otruby, vločky z otrúb, ryžové otruby, pšeničné otruby, kukuričné lupienky
  • ovocie: figy, ďatle, čierne ríbezle, červené ríbezle, maliny, hrozienka, čučoriedky, banán, jablko, slivky, jahody, čerešne, mango, hrozno
  • zelenina: petržlen, špenát, zeler, cibuľa, červená kapusta, karfiol, zemiaky, červená repa, paprika, hlávkový šalát, paradajky, čínska kapusta, reďkvička, kaleráb, uhorka

B - zmena životosprávy:

Ak budete dieťa dávať na nočník /nikdy nie nasilu, pod hrozbou trestu a nie skôr ako po roku života/ - vždy v rovnaký čas, upevňujte to správne hygienické návyky. A pochvala je pre dieťa silnou motiváciou svoju „ šikovnosť na záchode“ okoliu znovu dokázať... Nenechávajte však dieťa sedieť na nočníku príliš dlho. Rovnako ho po neúspešnom pokuse netrestajte a neprejavujte svoje sklamanie. Mohlo by nadobudnúť dojem, že ak sa mu nepodarí vykakať, stratí vaše uznanie a začne sa pred nočníkom schovávať... Rovnako školáka trpiaceho zápchou nie je vhodné súriť na záchod ráno, v čase zhonu. Potlačenie vyprázdňovacieho mechanizmu vplyvom stresu, následne neochota ísť na záchod v škole /malý pocit súkromia, slabá hygiena/, môže byť príčinou sťaženého, nepravidelného a nedostatočného vyprázdňovania. Preto sa odporúča nácvik pravidelnosti vyprázdňovania - napríklad vždy ráno. Znamená to vstať o trochu skôr - o 15 až 20 minút. Ihneď po prebudení dať dieťaťu vypiť teplú tekutinu - vodu, bylinkový čaj s lyžičkou medu. Dodržujte pravidelnú rannú hygienu, zacvičte s dieťaťom zopár cvikov a o 15 až 20 minút sa dostaví nutkanie na stolicu. Ak Vám nevyhovujú ranné hodiny, dodržte tento rituál večer.

Ak trpí zápchou dojča, podávajte mu medzi dávkami jedla viac tekutín /prevarená voda, čaj/. Pozor zároveň na správnu prípravu mliečnej formuly. Príliš koncentrovaná strava môže spôsobiť dehydratáciu, ktorej následkom môže byť aj sťažené vyprázdňovanie.

Pozitívny efekt má aj dostatočný pohyb, rehabilitácia - posilnenie brušného svalstva: masírovanie bruška rukou naolejovanou zohriatym olivovým olejom v smere hodinových ručičiek, cvičiť jogu pre deti, plávať a vytvoriť režim s nácvikom defekácie /vyprázdňovanie/ - pritláčaním dolných končatín k brušku, vytáčaním trupu smerom do strán, masírovaním chrbátika v polohe na brušku možno pomôcť deťom s ťažkosťami s vyprázdňovaním..

C - podávanie liekov

Neordinujte laxatíva dieťaťu svojvoľne, bez odporúčania detského lekára. Lieky z domácej lekárničky, ktoré pomáhajú strarej mame, nemusia byť zďaleka vhodné pre Vaše dieťa. Mechanizmus ich účinku sa často zakladá na priamom dráždení črevnej steny, preto môže vzniknúť návyk organizmu na liek, a tak po čase treba dávku zvyšovať, aby sa účinok prejavil. Ak lekár naordinuje dieťaťu preháňadlá, vždy dodržujte ich presné dávky. Laxatíva – preháňadlá predpisované deťom sa najčastejšie zakladajú na zadržiavaní tekutiny v stolici, a tým jej zmäkčovaní - napr. Duphalac /dávkovanie: 1 ml/kg telesnej hmotnosti rozdeliť do 2 až 3 dávok/. Účinok ricínového ako aj parafínového oleja v liečbe zápchy je tiež dobrý. Je vhodné ordinované lieky zapíjať osladeným bylinkovým čajom /l00 až 300 ml podľa veku dieťaťa/, a tým znásobiť ich účinok. Tieto „ zvláčňovadlá“ stolice uľahčujú vyprázdňovanie bez toho, aby narúšali prirodzený rytmus čreva. Podávajte liek predpísaný lekárom počas 6 až 8 týždňov, po úprave vzhľadu stolice a zlepšení vyprázdňovania postupne liek vysadzujte.

Ako dieťaťu pomôže lekár?

Ak si neviete so zápchou svojho dieťaťa rady, je potrebné vyhľadať lekára. Lekár dieťa podrobne vyšetrí, vylúči iné možné príčiny zápchy, často odporúčí ultrazvukové vyšetrenie brucha. Následne predpíše šetrné laxatíva vhodné pre detský vek a usmerní výber vyhovujúcej stravy a tekutín. Okrem toho dieťa môže odoslať za detským gastroenterológom, ktorý v osobitých prípadoch môže odporúčiť kontrastné röntgenové vyšetrenie hrubého čreva /irigográfia/. Vyšetrenia môžu poukázať aj na možnú psychickú poruchu u dieťaťa vyvolanú najčastejšie školskými povinnosťami, stresom zo skúšania, nezhodami s učiteľmi, konfliktmi so spolužiakmi, kamarátmi, problémami v rodine... V takom prípade je dobré dodržiavať rady psychológa, dbať na aktívnu spolprácu tak zo strany rodičov, ako aj dieťaťa...