Atopický ekzém

Atopický ekzém alebo atopická dermatitída postihuje l5-20% detskej populácie.

Čo je atopický ekzém?

Je to chronické zápalové ochorenie kože sprevádzané svrbením, prevažne alergického pôvodu. Jedná sa o odchylnú reakciu organizmu na vonkajšie a vnútorné vplyvy. Predispozícia k vývoju takejto precitlivenosti sa označuje ako atopia a je daná geneticky. Často sa atopický ekzém kombinuje so slizničnými alergiami ako je senná nádcha, astma, alergické zápaly spojoviek, tráviaceho traktu. Nejedná sa o infekčné ochorenie prenosné na druhého jedinca!

Aké sú príčiny atopického ekzému?

Medzi najčastejšie faktory vonkajšieho prostredia provokujúce vývoj ekzémových prejavov patria:

  • vzduchom šírené alergény (roztoče, pele, vzdušné pliesne...),
  • potravinové alergény a dráždiace látky (vajíčka, kakao, kravské mlieko...).

Príznaky ochorenia môžu výrazne zhoršovať aj rôzne fyzikálne podnety (mechanické dráždenie, napríklad nevhodným oblečením, prehriatie organizmu), psychické vplyvy ako aj rôzne ochorenia.

Aké sú príznaky atopického ekzému?

Obraz atopického ekzému sa líši podľa veku.

Ekzém dojčenský - vzniká okolo 2-3. mesiaca. Ekzémové prejavy bývajú u dojčiat na tvári, čele, brade, postupne aj na trupe, končatinách, ale môžu sa rozšíriť aj na celé telo. Na koži sú červené pupence s malými pľuzgierikmi, ktoré postupne môžu splývať a mokvať, niekedy až s prímesou krvi. Mokvavé plochy zasychajú do žltavých až červenohnedých chrást. Prvým príznakom môžu byť i začervenalé trhliny za ušnicami. Príznaky sú sprevádzané silným svrbením kože, škrabaním, dieťa je nekľudné, často sa prebúdza.

Atopický ekzém detí v predškolskom a školskom veku - niekedy sa objaví náhle, častejšie ako pokračovanie ekzému dojčenského. Viac sa objavujú ložiská suchej a zhrubnutej kože. Chrasty miznú, koža sa začína odlupovať. Objavuje sa na tvári, viečkach očí a okolo nich. Veľmi často je postihnutá plocha v ohybe kolien, na ľakťoch, na zápästiach, okolo členkov a koži krku. Zhoršenie ochorenia je sprevádzané silným svrbením.

Atopický ekzém počas dospievania - prvé príznaky ekzému sa v tomto veku objavujú vzácne, takmer vždy sa jedná o pokračovanie ochorenia z minulosti. Postihnutá býva tvár v okolí úst a očí. Koža na krku býva sfarbená dohneda („špinavý krk“). Zhrubnutá a suchá koža je na zápästiach, v ohyboch lakťov a pod kolenami. Opäť sa objavuje svrbenie.

Priebeh ochorenia je charakterizovaný striedaním obdobia „zlepšenia“ s obdobím „zhoršenia“. Náhle, akútne zhoršenie ekzému sa prejavuje začervenaním, tvorbou drobných vyrážok a pľuzgierikov, mokvaním a vznikom drobných chrastičiek. Pre dlhšie pretrvávajúce ložiská ekzému je charakteristické hnedočervené sfarbenie postihnutej kože, spojené s ošupovaním a tvorbou praskliniek.

Aké sú komplikácie atopického ekzému?

Sú to: hnisavý zápal kože, neprospievanie, poruchy učenia a iné. Prognóza ochorenia je v zásade priaznivá, pretože okolo puberty ekzém u väčšiny pacientov prechádza do kľudového štádia bez výraznejších kožných prejavov. Časť ekzematikov (asi 40%) trpí atopickým ekzémom aj v dospelosti - obvykle z dôvodu intenzívneho pôsobenia provokačných faktorov. Horšiu prognózu majú jedinci s včasným nástupom ekzému, s väčším rozsahom kožného postihnutia, výskytom ďalších alergií a výskytom atopickej dermatitídy u ďalších členov rodiny (vplyv dedičnosti).

Ako sa lieči atopický ekzém?

Liečba atopického ekzému musí byť komplexná. Zahŕňuje nielen užívanie liekov, aplikáciu lokálnych krémov a mastí, ale rovnako dôležitá je aj prevencia - vylúčenie alebo aspoň minimalizácia provokačných faktorov v kombinácii s pravidelnou a správnou starostlivosťou o kožu. Bez prevencie je včasná a správna liečba málo účinná alebo neúčinná!

Režimové opatrenia:

- Ochrana kože pred vlhkosťou:

Kúpajte dieťa v príjemne teplej vode, nie v príliš horúcej. Doporučuje sa obmedziť dobu kontaktu vody s kožou. Vhodnejšie je krátke sprchovanie alebo klasický vaňový kúpeľ. Teplota vody by nemala presiahnuť 37°C a trvanie umývania 20 minút. Pri zhoršení zápalových prejavov je najvhodnejším spôsobom umývania kúpeľ, ktorý umožňuje použitie antiseptického prostriedku na prevenciu infikovania škrabancov. Kožu umývajte šetrne, jemnou žinkou. Ak nepoužívate olejové prísady, kúpeľ by nemal trvať dlhšie ako 5-10 minút. Používajte jemné detské mydlo s ľahko kyslým alebo neutrálnym pH alebo špeciálne mydlo pre citlivú a ekzematickú pokožku (napríklad hypolargénne tekuté mydlá, lanolínové mydlo). Dávajte prednosť neparfumovaným mydlom! U detí s atopickou dermatitídou využívame kúpele k aplikácii liečív upravujúcich porušené vlastnosti kožného povrchu (bylinné extrakty, prípravky podľa lekárskeho odporúčania). Pri dodržiavaní vyššie uvedených zásad nie je treba, okrem obdobia zhoršenia, častosť umývania redukovať.                  

Pokožku po kúpeli osušte jemne mäkkou osuškou, nie trením. Po kúpeli je nutné ošetriť pokožku mastným krémom, ktorý vlhkosť kože „fixuje“.    

Nedoporučuje sa pobyt v bazénoch, kde je voda chlorovaná a môže kožu vysušiť i dráždiť.              

Dôležitá je každodenná starostlivosť o kožu dieťaťa používaním špeciálnych krémov a mastí - časté premastenie kože, minimálne dvakárt denne, podľa potreby aj častejšie. Aplikujte ich častejšie, ale tenkú vrstvu, aby mohla koža „dýchať“. Ošetruje sa celý kožný povrch, vrátane zapálených ekzémových ložísk. Ošetrovanie zapálenej kože predpísaným liekom vykonajte podľa návodu!

- Udržujte nechty Vášho dieťaťa nakrátko ostrihané. Koža atopika je vnímavejšia k bakteriálnej a vírusovej infekcii, ktorá ľahko vnikne do rozškrabanej pokožky a škrabaním nechtami sa rýchlo roznáša.

- Svrbenie často býva veľmi intenzívne a úporné, vedie často i k nevedomému škrabaniu v spánku. Dieťa treba účelne zamestnávať s hrami, „pomáhaním“, aby sa odviedla ich pozornosť od škriabania sa. Doporučujeme odpútať pozornosť aj iným zástupným manévrom, napríklad tlakom, chladivou sprchou, u malých detí prípadne uväzovaním ručičiek plátenými manžetami. Na noc malým deťom môžeme dávať na ručičky bavlnené návleky - neprstové rukavičky.

- Ochrana kože pred drsným dráždivým oblečením - podľa možnosti používajte mäkkú bavlnenú (najlepšie 100%) bielizeň, nie vlnu, hodváb, silón, satén, flane, froté, ani vlnené šaty alebo ponožky, treba vylúčiť kožušiny. Oblečenie, ako i rukavice a ďalšie doplnky majú byť nefarbené, hladké a voľné, pohodlné, vzdušné, nemá byť príliš tesné, ani tuhé. Nový textil treba vždy vyprať, nepoužívajte aviváže, k docieleniu mäkkosti radšej oblečenie prežehlite. Vhodné sú nedráždivé pracie prášky. Bielizeň, šatstvo sa musí často prať, treba ich dokonale zbaviť zvyškov pracích prostriedkov, inak pri zvlhčení potom alebo močom dráždia pokožku. Nezabudnite odstrániť ani etikety z odevu, ktoré by mohli dráždiť citlivú pokožku.

- Vhodné je vylúčiť kontakt kože s kontaktnými alergénmi - bižutéria, piercing, sponky, parfémy, rôzne kozmetické prípravky, čistiace prostriedky a iné.

- Chráňte dieťa pred infekciou! Druhotné infekcie je potrebné včas liečiť.

- Z hľadiska voľného času sa doporučujú športy, pri ktorých nedochádza k veľkej telesnej námahe a poteniu. Nie sú vhodné vrcholové športy, ani profesionálne. Plávanie nie je zakázané, ale nedoporučujeme časté návštevy v plavárni. Nie sú vhodné taktiež hobby a koníčky, kde je kontakt s dráždivými a potenciálne alergizujúcimi látkami a kde je nutné kožu často umývať (modelárstvo, varenie a podobne).

- Ochrana kože pred psychickými faktormi - dôležitý je kľudný a nerušený spánok, odpočinok v priebehu dňa, kľudná atmosféra bez stresov a konfliktov. Deti s ekzémom sú často mrzutí, nevyspatí, nepríjemní až agresívni. Dôležitý je citlivý a chápajúci prístup zo strany rodiny a príbuzných. Podľa veku a vnímavosti dieťaťa mu treba situáciu vysvetliť. Pozornosť však netreba preháňať, nerozmaznávať, aby nedošlo k nezdravej fixácii na chorobu, pocitom menejcennosti alebo k zneužívaniu ochorenia dieťaťom k citovému vydieraniu svojho okolia. Opakovaným vysvetlovaním, účinnou prevenciou a správnou liečbou možno dostať chorobu pod kontrolu, naučiť sa s ňou žiť a dosiahnuť uspokojivú kvalitu života. Doporučenie psychológa: Nezúfajte a nestrácajte nádej! Ekzém prijmite ako súčasť života, naučte sa s ním žiť! Ošetrovanie kože berte ako pravidelnú každodennú hygienu.

Úprava prostredia:

- Najväčšiu pozornosť treba venovať priestorom, kde sa ekzematik najviac nachádza. Teplota miestnosti má byť chladnejšia - 19-20°C. Pozor na prudké zmeny teploty! Prostredie nemá byť príliš vlhké, ale je dôležité dostatočne zvlhčiť vzduch (aj kvôli roztočom). Je dôležité pravidelné a dostatočné vetranie. Treba redukovať deky a pokrývky, aby nedošlo k poteniu.

- Pozitívne sú pobyty v letných mesiacoch pri južných moriach, v horách a kúpeľoch (treba ale zabrániť nadmernému poteniu sa). Pri mokvaní kože, pri bakteriálnej infekcii pozor na kontakt s pieskom na pláži!  

- Opatrenia proti prachu a vzdušným alergénom - odstrániť koberce a záclony, používať matrace z penovej gumy, molitanu alebo polypropylénu, matrace špeciálne pre alergika, na izoláciu pacienta v posteli od roztočov špeciálne plachty, perie v celej rodine nahradiť silónovou strižou. Nábytok nesmie byť čalúnený, môže byť z dreva alebo kožený. Odstrániť látkové tapety, ďalej nezasklenené knižnice alebo vyrezávané kusy nábytku, podlahu umývať vlhkou handrou, prach v miestnosti aspoň raz denne povysávať. Nepoužívať švédske metly, pretože iba rozvíria prach. Odstrániť z bytu kvety (chytač prachu). Zhoršovanie kože spôsobujú aj úlomky z chlpatých kvetov (primulky, muškáty...).

- Zákaz styku so srsťou zvierat (vlna, kožušiny, konské vlasy v matracoch), eliminácia kontaktu s domácimi zvieratami (mačka, pes a iné), s perím. Nechovať žiadne domáce zvieratá. I prechodný kontakt môže vadiť (návštevy u príbuzných). Samotná srsť nebýva alergénom, ale je nosičom alergénov - roztoče.

- Je zakázané fajčenie v celom byte. Treba vylúčiť aj dráždivé výpary (dym, politúry na nábytok, spraye na vlasy a iné).

- Hračky majú byť drevené alebo z plastov. Pozor na plyšové a chlpaté hračky! Vhodnejšie sú hračky z hladkých mäkkých textilných materiálov, ktoré sa dajú často prať.

Diétne opatrenia

V prvom roku života je úprava výživy dojčiat s atopickým ekzémom veľmi významná. V prvých 6 mesiacov je dôležité plné dojčenie dieťaťa. Matka musí dodržiavať diétu s vyradením potravín, ktoré najčastejšie pôsobujú alergické reakcie. Ak matka nemôže dojčiť alebo dojčila príliš krátko, prevádzame atopické dieťa na takzvané hypoalergénne prípravky dojčenskej výživy, ktoré majú znížený obsah alergénov. Za názvom produktu je vždy skratka H. A. - napríklad Beba HA, Nutrilon HA. Ak je dokázaná alergia na bielkoviny kravského mlieka, podávajú sa špeciálne prípravky dojčenskej výživy. Prvý nemliečny príkrm doporučujeme zavádzať postupne od ukončenia 4. mesiaca u detí na umelej výžive a od ukončenia 6. mesiaca u plne dojčených detí. K príprave príkrmu sa majú používať iba nealergizujúce potraviny, podľa potreby s hypoalergénnym mliekom alebo so špeciálnym dojčenským preparátom. Hypoalergénnu výživu striktne dodržujeme až do l. roku.

Potraviny, ktoré doporučujeme vynechať z jedálnička:

  • všetky citrusové plody, exotické ovocie - kiwi, ananas, mango, avokádo, papaya, fige, datle, ananás, mango,
  • rýbezle, jahody, maliny, broskyne, čerešňa, višňa, marhuľa, hruška, melóny,
  • lieskové a vlašské orechy, kešu, mandle, všetky semienka, mak,
  • med, sladkosti (hlavne bonbóny), čokoláda, kakao,
  • paradajky, paprika, zeler, petržlen, reďkovka, kren, špargľa, hrášok, kyslá zelenina, cesnak, cibuľa,
  • exotické koreniny (vanilka, škorica, kari, chili, koriander, estragón, artičóky, aníz), bazalka, kečup, horčica, čierne korenie, šalvia, mäta, feferónky, majorán, tymián, fenikel,
  • vajce, kravské mlieko (individuálne dovolujeme tvrdé syry, zakysnuté prípravky),
  • ryby, morské produkty.

Po l2. mesiaci prechádzame pomaly na bežnú stravu dojčiat, ale vynechávame potraviny, ktoré zvyšujú svrbenie kože a vyvolávajú alergické reakcie. Stravu nekoreníme, vynechávame príliš kyslé a pikantné potraviny. Vajce povolujeme iba v pečive a prílohe, nikdy nie ako samostatný príkrm. Z mliečnych výrobkov doporučujeme konzumáciu tvrdých syrov a kyslých mliečnych výrobkov v stúpajúcich dávkach. Nepodávame samostatne „sladké“ konzumné mlieko.

Všeobecne je prospešné dostatočný prísun vitamínov, minerálních látok a obmedziť príjem solí.

Dôležitý je dostatočný prívod tekutín. Neodporúčajú sa perlivé, farebné minerálky.

Treba dbať aj na pravidelné vyprázdňovanie stolice, užívať takzvané probiotiká - preparáty obnovujúce prirodzené mikrobiálne osídlenie črevnej sliznice (napríklad Lactobacillus, Dophilus).  

Pozor! Vždy sa poraďte s detským lekárom o diéte vhodnej pre Vaše dieťa a stále sledujte vplyv novo zavedených potravín na stav ekzému. Nové potraviny zavádzame postupne - cca po 3-5 dňoch, aby bolo možné po prípadnej reakcii určiť, o ktorú potravinu sa jednalo. Píšte si denník so symptómami! Zapisovaním si ako pokožka vyzerá v priebehu niekoľkých týždňov či mesiacov môžete rozpoznať typický cyklus ekzému alebo identifikovať látky, ktoré ekzém zhoršujú. Nemá zmyseľ dieťa trápiť neodôvodnene prísnymi diétami, treba vylúčiť iba dokázané potravinové alergény.

Kedy treba vyhľadať lekára?

  • zhoršenie ekzému,
  • mokvanie, hnisavý zápal kože,
  • svrbenie kože,
  • s každou nejasnosťou a otázkou týkajúcou sa atopického ekzému!