Infekčná mononukleóza

Čo je príčinou infekčnej mononukleózy?

Je to ochorenie spôsobené vírusom Epsteina-Barrovej. Klinický obraz podobný infekčnej mononukleóze môžu vyvolať aj iné vírusy ako cytomegalovírus, niektoré adenovírusy alebo parazit Toxoplasma gondii. Ochorenie sa vyskytuje po celom svete, sporadicky alebo v malých epidémiách, hlavne však v zariadeniach kolektívneho typu. Obyčajne ide o benígne akútne ochorenie, ktoré často môže prejsť aj bez klinických prejavov. Môže prebiehať aj pod obrazom veľmi ťažkého ochorenia s množstvom komplikácií. Zdrojom nákazy môže byť chorý človek alebo zdravý nosič. Ochorenie sa vyskytuje hlavne na jar a na jeseň. Šíri sa kvapôčkovou infekciou, slinami, krvou, možný je i prenos pohlavným stykom - niekedy sa označuje aj ako ochorenie z bozku (kiss disease). Inkubačná doba ochorenia, to znamená doba, kým sa ochorenie prejaví, kolíše od 4 dní do 7 týždňov. Obdobie nákazlivosti trvá od prvých príznakov až do vymiznutia teploty.

Aké sú príznaky infekčnej mononukleózy?

Choroba sa obyčajne začína horúčkou, pričom sa táto horúčka objavuje remitujúco, to znamená, že niekedy odzneje, a potom opäť stúpne. Medzi ďalšie prejavy patria:

  • zväčšené lymfatické uzliny, hlavne na krku - rôznej veľkosti, zväčša nebolestivé alebo mierne citlivé, voľne pohyblivé, konzistencia pritom siaha od pevnej cez mäkkú až hubovitú, zväčšené lymfatické uzliny sa nachádzajú aj v hrudnom koši alebo v brušnej dutine,
  • povlaková angína,
  • zväčšenie sleziny a pečene,
  • huhňavá reč - v dôsledku sťaženého dýchania cez nosohltan,
  • opuch viečok a okolia očí - pacienti majú typický výraz tváre,
  • drobné krvácania v ústnej dutine na mäkkom podnebí - obyčajne sa zjavuje na 3-4. deň ochorenia,
  • môže byť prítomná vyrážka na koži, ktorá môže vykazovať rôzne obrazy, od malých sčervenaní spôsobených krvácaním do kože až po veľkoplošné zmeny so svrbením alebo bez svrbenia,
  • v krvnom obraze je špecifický nález leukocytov (atypické mononukleáry), v laboratórnych ukazovateľoch zvýšené hodnoty pečeňových testov, prípadne aj iných laboratórnych ukazovateľov príznačných pre poškodenie pečene - býva sprevádzané nechutenstvom, pocitom nafukovania, bolestivosťou pod pravým rebrovým oblúkom, poškodenie pečene ale nie je trvalé,
  • menej charakteristické príznaky (nechutenstvo, malátnosť, únava, bolesti brucha, hlavy, kĺbov, svalov, niekedy aj žltačka).

Ochorenie môže prebiehať akútne, kedy pretrváva zvýšená horúčka 10-14 dní. Pri ľahších formách ochorenia teploty trvajú štyri až šesť dní. Ochorenie však môže prebiehať aj atypicky ako chrípka, nehnisavý zápal hrdla. Sú zaznamenané aj chronické priebehy, pri ktorých postihnutí vykazujú príznaky mesiace, ba dokonca ešte dlhšie. Vírus prežíva v organizme doživotne a za vhodných podmienok sa môže aktivovať, hlavne pri narušenej imunite.

Diagnózu infekčnej mononukleózy stanovuje lekár na základe klinických prejavov a laboratórnych ukazovateľov z krvi, kde sa stanovuje aj prítomnosť protilátok proti vírusu.

Aké sú komplikácie infekčnej mononukleózy?

Komplikácie sú zriedkavé. Môže ich byť viacero - zápal ucha, prínosových dutín, poruchy dýchania, roztrhnutie sleziny, zápal srdcového svalu, osrdcovníka, zápal pľúc, poškodenie pečene, zníženie počtu krvných buniek, vzácne neurologické komplikácie - zápal mozgu, mozgového tkaniva a iné, krvácivé stavy, vyrážka na koži v súvislosti s podávaním nevhodných antibiotík, chronická únava. Okrem toho sa predpokladá, že sa vírus EBV ako spolufaktor podieľa na vzniku istých zhubných tumorov predovšetkým v Afrike aj v Ázii (tumor čeluste, nádor nosa).

Ako sa lieči infekčná mononukleóza?

Liečba je len podporná - hlavne lieky proti horúčke a bolesti. Ak sa pridruží bakteriálna infekcia je vhodné podávať i antibiotiká. Ďalšiu liečbu Vám určí vždy lekár.

Ovplyvnenie poškodenia pečene je možné beztukovou diétou a podávajú sa lieky na ochranu pečeňových buniek. Odporúča sa aj suplementácia vitamínov, hlavne B a C.

Diétne opatrenia:

Dôležité je v jedálničku uprednostňovať sacharidy ako hlavný zdroj energie - výrobky z múky, ryža, zemiaky. Postupne sa pridávajú zdroje bielkovinové vo forme chudého mäsa a nízkotučného tvarohu. Obmedzujú sa tuky, hlavne tepelne upravené, najvhodnejšie je čerstvé maslo, ktoré sa v malom množstve môže pridať do hotovej stravy. Pokrmy sa pripravujú varením, dusením. Úplne vylúčime vyprážané, ťažké tukové jedlá, korenie, údeniny. Zeleninu v akútnom období dusíme, ovocie podávame vo forme kompótov, až následne podľa znášanlivosti v čerstvej forme.

Pre dospelých je úplným zákazom alkohol.

Diéta s obmedzením tukov a s dostatkom bielkovín a vitamínov je vhodná aj niekoľko mesiacov. Ak sa stav dostatočne stabilizoval možno po 5-6 mesiacoch prejsť na zásady správnej životosprávy.

Ďalšie opatrenia:  

Nevyhnutný je pokojový režim počas akútneho ochorenia a aj rekonvalescencie, ktorý by mal trvať minimálne mesiac po prekonanom ochorení. Odporúča sa dieťa oslobodiť od telesnej výchovy, obmedzenie fyzickej aktivity minimálne na 3 mesiace, v závislosti od priebehu ochorenia a stavu poškodenia pečene. Aj naďalej v strave uprednostňujeme bielkoviny, vitamíny v prirodzenej forme a pravidelne je nutné sledovať laboratórne parametre v krvi.

Kedy treba vyhľadať lekára?

Včasná a správna diagnóza, adekvátna liečba a správna rekonvalescencia sú hlavnými atribútmi na prekonanie choroby bez komplikácií a nežiadúcich následkov. S každou nejasnosťou a otázkou týkajúcou sa infekčnej mononukleózy sa obráťte na lekára!