Pokyny pre pacientov s COVID ochorením/karanténou

Vážení pacienti,

Vzhľadom na súčasnú situáciu v súvislosti s ochorením COVID 19, blížiacu sa ďalšiu vlnu ochorenia, stúpajúce množstvo chorých, enormnú záťaž našich ambulancií a nové vyhlášky a semafory, postupujte prosím podľa zjednodušených pravidiel v tomto článku. Ak sa Vám nepodarí dovolať, pracujeme, ale nestíhame zdvíhať telefón pre obrovské množstvo telefonátov a mailov.

1.     Buďte opatrní, ochorieť môžete aj keď ste očkovaní alebo prekonaní.

2.     K najčastejším príznakom dnes patria hlavne: bolesť hrdla, bolesť hlavy a celého tela, únava, môže, ale nemusí byť zvýšená teplota, ale aj vyrážka, bolesť brucha a hnačka.

3.     Noste respirátor alebo aspoň rúška. Za „kontakt“ sa už považuje 5 minút bez ochrany dýchacích ciest v uzavretom priestore.

4.     Vzhľadom na obrovské množstvo chorých už nebude možné každému vykonať PCR test. Takže ak ochoriete, resp. ochorie Vaše dieťa, stačí, ak si urobíte antigénový samotest, pošlete nám mailom odfotený pozitívny výsledok a zapíšeme Vám chorobu COVID 19 do zdravotnej dokumentácie.

5.     Keďže sa na PCR testovanie možno nedostanete, resp. dostanete termín až o niekoľko dní. Ale stále platí, že potvrdenie o prekonaní platí len po absolvovaní PCR vyšetrenia. Toto potvrdenie nebudeme dávať na ambulancii. Takisto Vám nebudeme dávať ani výmenné lístky na PCR na získanie skoršieho termínu (len ako predoperačné vyšetrenie alebo hospitalizácia). Ani ho asi nebudete potrebovať, lebo omikronová vlna zasiahne obrovské množstvo ľudí a prekonanie už nebude nikto v obmedzeniach akceptovať.

6.     Karanténa je skrátená na 5 dní. Ak ochoriete (Vaše dieťa), budete mať pozitívny niektorý z testov (Ag alebo PCR), kontaktujete ambulanciu, zostávate doma a liečite sa podľa príznakov ochorenia.

7.     Ak na 5. deň budete bez príznakov ochorenia, podľa nariadení sa môžete zapojiť do normálneho života. AK budete stále chorý, zostávate doma až kým nevyzdraviete.  O vyzdravení nás prosím informujte.

8.     Protilátky nerobíme, nemajú žiadnu výpovednú hodnotu, nevieme ich ani poriadne interpretovať, ani ich nikto neakceptuje v nariadeniach. Ak chcete vedieť, či máte nejaké protilátky, môžete si urobiť samotest, ktorý si zakúpite v lekárni, ale aj tak Vám nebudeme vedieť povedať, čo nameraná hodnota znamená.

9.     Po skončení karantény, resp. po odoznení príznakov ochorenia si ďalší test už nemusíte robiť. Nikto Vám ho ani nemôže nariadiť.  

10.  Do covid pasu / green pasu nič nezapisujeme.

11.  Ak chcete dať svoje deti očkovať, môžete sa poradiť s nami, ale v zásade nie sú žiadne kontraindikácie na očkovanie, len alergická reakcia na konkrétnu vakcínu (látky vo vakcíne) a predchádzajúcu výraznú alergickú reakciu na podané iné vakcíny v minulosti.

Tieto nariadenia sme si nevymysleli u nás v ambulancii. Ak s nimi nie ste stotožnení, skúste skontaktovať kompetentných odborníkov a konzultovať ich s nimi.